Amar Cerić rođen je 17. Februara, 2002. godine u Bihaću. Prve fudbalske korake napravio u Podgrmeču iz Sanskog Mosta. Prošao je Omladinski pogon Podgrmeča, odnosno do juniorskog uzrasta, a sa nepunih 17 godina odigrao je i dvije utakmice u seniorskom uzrastu.

Iako je na početku karijere bio golman i osvojio čak nekoliko pehara kao najbolji u svojoj kategoriji, a poslije je prekomandovan da igra na poziciji napadača. U proljeće prošle godine poslan je kao najbolji strijelac Podgrmeča, generacija 2002. da  predstavlja reprezentaciju USK-a na turniru u Rijeci. Naravno igra na poziciji napadača i osvajaju drugo mjesto, a upravo Amar je proglašen najboljim strijelcem. Odmah nakon turnira skauti iz Rijeke se raspituju za Amara i nude da pređe u redove Rihečana, ali su roditelji odbili zbog njegovih godina.

Ipak, po završetku jesenjeg dijela prošle sezone Amar prelazi u Rudar iz Prijedora, gdje kao kadet igra konstantno sa juniorima kao prvi napadač, te nakon sjajne sezone ulaze u Premijer ligu za juniore. U međuvremenu, na prijedlog trenera iz Sanskog Mosta, odlazi na kamp u Vogošći u organizaciji US Soccer Education, gdje ponovo pokazuje svoj kvalitet, te dobija ocjene od trenera kao jedan od dva najbolja koja su nastupala na kampu. Da posjeduje ogroman potencijal pokazalo je interesovanje čak 15 ponuda od strane raznih menadžera i trenera klubova. Između ostalog dobio je ponude Akademije FK Sarajevo, te Zrinjskog.

Ipak, Amarovi roditelji se zahvalili na svim ponudama. Odlučili su da je trenutno najbolja opcija, da ostane u Rudaru kako bi dodatno razvijao svoje vještine. Također, iz Rudara su mu ponudili profesionalni ugovor.

Po prirodi je ljevak i klasični napadač. Zanimljivo je da Cerić može igrati i na poziciji stopera, što ga čini kompletnijim igračem. Visok je 185 cm. Najviše ga krasi brzina, skok igra, fizička spremnost.