Mersed Smajlović je mladi fudbaler čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Rodio se 2. Maja, 2008. godine u gradu Trbovlje (Slovenije), a trenutno živi i igra fudbal u Austriji.

Kao petogodišnjak je obukao svoje prve kopačke i počeo sa treninzima u lokalnom klubu NK Svoboda Kisovec u Sloveniji. Ipak, tu je proveo samo par mjeseci nakon čega njegova porodica seli u Graz (Austrija) gdje Mersed nastavlja sa redovnim treninzima u SV SW Lieboch.

Godinu poslije boravio je na probi u SK Sturm Graz gdje je njegov potencijal primjetio Thomas Raffl koji ima svoju Školu fudbala FSR (Fußballschule Raffl) gdje se Mersed dobro snašao i uklopio. Već šest godina uspješno nastupa u spomenutoj školi. Vrijedi spomenuti da je FSR u kooperaciji sa Šturmom (Sturm) gdje svake godine uzimaju nekoliko talentovanih dječaka u svoju akademiju.

Inače Mersedov otac je također rođen u Sloveniji, ali posjeduje i bh. pasoš, dok je Mersedova majka rođena u Srebrenici. Vrijedi spomenuti da je i njegov otac igrao u nekoliko klubova u Sloveniji i Austriji. Navija za Barcelonu, a uzori su mu Pjanić i Messi.

Igra na poziciji centralnog veznjaka, a po potrebi može da igra i štopera gdje se također dobro snalazi. Visok je 150 cm.

Karakteristike koje ga krase su borbenost, dobar pregled igre i može igrati na više pozicija. Veoma je poslušan i na treninzima uvijek daje svoj maksimum.

Bhtalents.net