Semir Selimović je svoju fudbalsku karijeru započeo sa deset godina. Način na koji se Semir odlučio na fudbal je veoma specifičan. Gledao je utakmicu njegovog prijatelja u kojoj su gubili sa nekoliko golova razlike. Semir je na pauzi pitao tadašnjeg trenera kluba da uđe u igru i pomogne ekipi. Nakon što je uvidio da Semir posjeduje potencijal pozvao ga trenira u klubu Mannswörth što je i prihvatio.

Rođen je 13. Februara, 2003. godine u gradu Mistelbach (Austrija). Semirovi roditelji su porijeklom iz Srebrenice. Po vokaciji je klasični napadač, ali može da igra i na pozicijama krilnog napadača.

Prethodno je Semir trenirao karata i također u tom sportu bio veoma uspješan. Nakon samo godinu dana u prvom klubu postaje najbolji igrač i strijelac, a poslije dvije godine prelazi u već ozbiljniji i profesionalniji klub SV Schwechat gdje je nakon napornog treniranja i dokazivanja obezbjedio sebi poziciju u prvih 11.

Sa 14 godina je osvojio nekoliko turnira i trofeja, a između ostalog i jedan Međunarodni turnir u susjednoj Hrvatskoj. Također je izabran u Pokrajinsku reprezentaciju Južne Austrije gdje je bio i kapiten, a sa kojima je osvojio drugo mjesto od sedam pokrajina.

Bez obzira na pozive u austrijsku reprezentaciju Semir je maštao da igra samo za BiH i željno iščekivao svoj prvi poziv u bh. reprezentaciju. Nakon nekoliko sezona u Schwechat-u odlučio je da igra fudbal na još višem nivou i da želi jednog dana da postane profesionalac.

Sa roditeljima odlučio je na Akademiju SV Kapfenberg gdje se u startu izborio za svoje mjesto u timu. Prva godina u novom klubu za Semira je bila veoma uspješna, obzirom da je postigao 34 gola u svim takmičenjima.

Konačno, oktobar 2018. godina Semir dobija toliko željeni poziv iz BiH da prisustvuje kampu Potencijalnih reprezentativaca BiH. Ove godine, u početkom februara mjeseca Semir je dobio i poziv u U16 reprezentaciju BiH.