Bh.reprezentacija neće imati briga s golmanima, barem naredno desetljeće. Kada karijere završe Asmir Begović i Ibrahim Šehić, golmanski poziciju zauzet će Kenan Pirić. Koji je prošao sve reprezentativne selekcije, s A timom osvojio “Kirin cup” u Japanu.

Bh.selektori U 21 i A tima ubuduće mogu računati na najtalentovanijeg golmana u Francuskoj. Da, u Francuskoj. U Nantu već pet godina uspješno brani devetnaestogodišnji Adem Husejnović. Golmansku abecedu naučio je u Le Mansu, a od 2015.godine je u Nantu. Nedavno je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

Sada je NSBiH na potezu. I selektor U 21. Husejnović vuče korijene iz Nezuka. Odakle se kreće na “Marš mira” u Srebrenicu. Još jedan od nogometnih dragulja s Drine najplodnijeg nogometnog tla u Bosni i Hercegovini. Husejnović je s roditeljima u Francusku došao 2004.godine, a sada ima profesionalni ugovor s Nantom. U kojem su veliki trag ostavili i bh.igrači. Vahid Halilhodžić je “ikona” Nanta, osvajač bronzane kopačke kada je nosio “žuti” dres. Vaha je prošle godine uspješno radio kao trener Nanta, kojeg je spasio od ispadanja. Osamdesetih je godina u Nantu igrao nekadašnji napadač Sarajeva Dragan Jakovljević. Kojeg je doveo tadašnji trener Miroslav Blažević. Tačno prije dvadeset godina profesionalni ugovor s Nantom potpisao je Mirza Mešić. Koji je slovio kao najveći talenat u BiH. Igrajući za Slobodu izborio je mjesto u mladoj reprezentaciji BiH. Nakon skautiranja od strane brojnih menadžera Mešić je potpisao za Nant. Upisao je minutažu u šampionskoj generaciji Nanta, u kojoj je tada glavna vedeta bio Rumun Moldovan, a na golu stajao Landro. Mešić i danas s porodicom živi u Nantu.

E. Osmanović/Sportske.ba