Mujkanović još jedan u nizu mladih fudbalera koji svoju karijeru gradi u Švajcarskoj. Mirnes Mujkanović je rođen 10. Maja, 2002. godine u Švajcarskoj.

Kao šestogodišnjak je počeo sa prvim treninzima u lokalnom klubu FC Appenzell. Mirnesovi roditelji su porijeklom iz Kalesije, odnosno Vlasenice.

Navija za Barselonu (FC Barcelona), a uzor u fudbalu je De Bruyne. Također prati sve klubove u kojima igraju naši reprezentativci. Igra na svim pozicijama u napadu, a prirodna pozicija je lijevi krilni napadač. Visok je 183 cm.

Do svoje petnaeste godine je igrao matičnom klubu nakon čega prelazi u FC Teufen zbog boljeg napretka i razvijanja. Već u prvoj sezoni je postigao nevjerovatnih 36 golova i time doprinio da se njegov tim plasira u najviši rang u tom uzrastu.

Naredne sezone u najjačem rangu bio je drugi strijelac lige sa 14 golova, a prošle sezone je također bio najbolji strijelac. U devet utakmica postigao je 16 golova.

Njegovi golovi nisu prošli nezapaženo, te dobija priliku u seniorskiom timu, koji se inače takmiče u 3. Ligi Švajcarske. Bila mu je doboljna jedna utakmica da postane i  standardni prvotimac.

Ipak, u Januaru ove godine prelazi u FC Gossau i nastupa za seniorski tim. Vrijedi spomenuti da tokom zimske pauze igra i futsal.

Karakteristike koje ga najviše krase su tehnika, pas igra, preglednost, brzina i precizan i snažan šut. Također treba dodati da posjeduje dvojno državljanstvo.

Bhtalents.net