Bosanskohercegovačka dijaspora nepresušan izvor fudbalskih talenata. Asmir Begović, Vedad i Elvir Ibišević su najveći potencijali koje je naša domovina dobila sa Američkog kontineta. Abdulah Jahić, koji trenira sa FK Sarajevo, Amil Murtić, Ady Serdarević, Nejra Vatreš i još veliki broj djece sa prostora BiH igra fudbal u SAD i sanjaju poziv u reprezentaciju BiH.

U moru izdvaja se i jedna kap, a zove se Eldin Harbaš. Harbaš je 15-godišnji napadač koji trenutno nastupa za Richmond United. Ovaj mladi napadač posjeduje sjajan potencijal, da izraste u vrhunskog fudbalera.

Ipak ove sezone Eldin nastupa za pomenutu Akademiju ali na poziciji štopera, te je zadovoljan postignutim rezultatima i igrama na “novoj” poziciji.

– Zadovoljan sam ove sezone kako igram, jer mi je prvi put da igram štopera u Akademiji. Nadam se da ću uskoro zaigrati u Evropi i da igram na profesionalnom nivou.

Eldin je u Maju prošle godine boravio i na kampu Omladinskih reprezentativaca BiH. Iako su u SAD-a iskazali veliko interesovanje za Eldina, njegovo srce kuca za BiH.

– Nadam se da sam se pokazao u najboljem svjetlu na kampu u Zenici i da ću uskoro dobiti novi poziv.

Prema informacija koje smo dobili iz SAD-a Eldin bi uskoro trebao u Evropu, na probu u jedan od klubova čije ime se čuva u tajnosti još uvijek.