Elmedin Fazlić

Kroz historiju se pokazalo da je Bosna i Hercegovina “izgubila” mnogo fudbalskih dragulja koji su mogli igrati za nacionalni tim naše zemlje, ali ipak nisu, iz mnogih razloga.

Zlatan Ibrahimović, Haris Seferović, Dženis Burnić, Bećir Omeragić su samo neki od fudbalera koji su već izgradili profesionalnu karijeru, a nastupaju ili su nastupali za druge zemlje. Još uvijek se vodi “bitka” između BiH i Švedske oko Armina Gigovića, talentovanog veznjaka koji je prošao sve omladinske selekcije ove skandinavske zemlje.

Elmedin Fazlić je još jedan super talentovani veznjak – defanzivac koji nam dolazi iz Švicarske. Rođen je 18. jula, 2002. godine u švicarskom gradu Liestal južno od Bazela (Basel) gdje je i napravio prve fudbalske korake u klubu FC Lausen.

Već u najmlađim uzrastima Elmedin je pokazao da posjeduje veliki talenat i potencijal koji će kasnije iskoristiti na najbolji mogući način. Elmedinovi roditelji su porijeklom iz Ključa. Igra na pozicijama zadnjeg veznog i stopera. Visok je 186 cm.

Osim matičnog kluba igrao je još za FC Liestal, te FC Basel gdje i danas nastupa za U21 tim i trenutno je jedan od najmlađih u ekipi.

Jednom od najboljih klubova u Švicarskoj, Elmedin se pridružio u pionirskom uzrastu i prošao je sve omladinske selekcije.  Činjenica da je igrao za reprezentaciju Švicarske od U14 do U20 govori koliko su Švicarci zainteresovani za mladog Fazlića i neće ga tek tako propustiti.

Ipak, Elmedinova je najveća želja da dobije poziv u mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine i rado bi se odazvao kada bi stigao poziv na njegovu adresu. Posjeduje švicarsko i bosansko državljanstvo.

Vrijedi spomenuti da je bio kapiten U17 reprezentacije Švicarske, a igrao je stopera u tandemu sa Bećirom Omeragićem koji je već sada A reprezentativac Švicarske.

Bhtalents.net