Portal bhtalents.net Vam predstavlja još jednog super talentovanog mladog fudbalera iz Austrije koja je jedna od najvećih kolijevki mladih fudbalera bh. porijekla.

Radi se o Edinu Botiću, dječaku koji tek 13. Juna, puni 13 godina, a prvi u svojoj generaciji je već dobio ponudu da potpiše ugovor sa Akademijom SV Ried, što dovoljno govori o kakvom potencijalu se radi.

Rođen je austrijskom gradu Wels, gdje je kao 4-godišnjak počeo sa prvim treninzima u WSC Hertha Wels. Edinova mama je rođena u Njemačkoj, ali su njeni roditelji porijeklom iz Zenice, dok je Edinov otac porijeklom iz Kotor Varoša.

Sedam godina je nosio dres Herthe iz Welsa sa kojima je osvojio razne turnire i nagrade, nakon čega je dobio poziv SV Ried-a, gdje i danas nastupa i već kuca na vrata Akademije. Igra na poziciji zadnjeg veznog, a također može da igra i na poziciji stopera. Visok je 165 cm.

Edin je veliki fan Juventusa. Također redovno prati utakmice naše reprezentacije, a Miralem Pjanić i Paul Pogba su njegovi fudbalski uzori. Vrijedi spomenuti da je kapiten svoje ekipe.

Krasi ga brzina, tehnika kao i sjajan pregled igre. Osim pomenutih timova boravio je i na probi u RB Salzburgu. Igrao je i u LAZ-u (Landesausbildungszentrum), a od 2018. godine je član i Pokrajinske reprezentacije Oberösterreich.